Osinkokevät välietappina

Kirjoitin loppusyksystä blogin kevään osingoista. Keskeisenä pointtina oli se, että sijoittajan perspektiivin tulee olla pidemmällä kuin vain seuraavissa osingoissa. Näkemyksen konkretisoimiseksi nostin viisi yhtiötä jotka mielestäni vaikuttivat hyviltä pohjoismaisilta kohteilta pitkäjänteiseen salkkuun, jossa haetaan sekä kasvavia osinkoja että arvonnousua.

”Salkun” ensimmäinen kevät on käsillä, joten lyhyt vilkaisu sekä yhtiöihin, osakkeisiin että osinkoihin on paikallaan.

Knowit – Liikevaihdon ja tuloksen kasvu jatkui myös viimeisellä neljänneksellä. Ohjeistusta yhtiö ei monen ruotsalaisen pienyhtiön tapaan anna, mutta luonnehdinnat markkinasta on varovaisen positiivisia –digitalisaatio tuo töitä IT-konsulteille. Osinko säilyi edellisen vuoden tasolla, mikä oli pieni pettymys. Kasvaneesta tuloksesta olisi voinut jakaa enemmänkin. Osake on mennyt hyvin, mutta arvostus on edelleen todella houkutteleva.

Talenom – Salkun pettymys. Pian blogin kirjoittamisen jälkeen yhtiöltä tuli tulosvaroitus ja tuon mukaisesti myös tulos oli vaatimaton. Prosessien automatisointiprojekti venyi ja ylitti budjetin. Näkymät alkaneelle vuodelle olivat yllättävänkin positiiviset. Liiketoiminnan kasvu jatkuu ja myöhästynyt projekti valmistui ennen vuodenvaihdetta. Tämä parantaa kannattavuutta huomattavasti tänä vuonna. Yhtiö päätti maksaa pääomanpalautusta kuten ounastelin ja tämä on positiivinen signaali yhtiön kehityksestä. Osake on laskenut syksyn tasosta.

Europris – Vahva tulos kauppaketjulle tärkeältä q4:ltä. Halpakauppa voittaa markkinaa Norjassa ja Europris on kehityksen kärjessä. Uusia liikkeitä tulossa taas alkaneena vuonna ja todennäköisyys kasvun jatkumiselle on poikkeuksellisen korkea. Osinko ylitti odotukset. Osake on ollut hämmästyttävän vaisu hyvistä uutisista huolimatta. Yhtiön listanneen pääomasijoittajan osakemyynnit ovat painaneet kurssia.

Hafslund – Energiantuottajan ja -jakelijan tulos oli todella vahva lämpimästä loppuvuodesta huolimatta. Alkuvuoden pakkaset ovat antaneet lisäksi vahvan startin uuteen vuoteen. Osinko ylitti odotukset ja nousi 20%. Osake on mennyt ansaitusti hyvin, mutta sitä on edelleen helppo omistaa.

Evolution Gaming – Salkun ”jokeri” on käyttäytynyt odotetusti. Liikevaihto sekä tulos kasvavat rajusti ja osake on ollut varsin volatiili. Heilahtelut kestänyt sijoittaja on saanut hyvän tuoton. Potentiaali ja riski tulevaisuuden suhteen ovat tämän viisikon korkeimmat sillä toimiala on nuori ja muuttuu nopeasti.

Yhtiöiden ja pohjoismaisen indeksin tuotot ensimmäisen blogin kirjoituspäivästä nykyhetkeen:

Knowit                                          +8,4%

Talenom                                       -15,3%

Europris                                        -9,6%

Hafslund                                       +13,7%

Evolution Gaming                        +21,6%

Yhteensä                                      +3,8%

Pohjoismainen indeksi                -5,0%

Kokonaisuutena esimerkkifirmat ovat saaneet suht’ hyvän startin 10v taipaleelle. Tyypilliseen tapaan erot yhtiöiden välillä ovat isoja, ja sekä positiivisia että niitä negatiivisempiakin yllätyksiä on jo nähty. Kaikki tämä kuuluu sijoittamiseen.

 

Risto Päivänsalo,

Salkunhoitaja

 

PS. blogi on tarkoitettu kuvaamaan salkunhoitajan ajatusmaailmaa esimerkkien kautta. Blogi, tai esimerkkiyhtiöt eivät ole sijoitussuosituksia. Dividend Housen rahastoilla on blogin kirjoitushetkellä omistus kaikissa blogin yhtiöissä.

Investors House Rahastot Oy (2295445-4) – Veturitie 11 T 152, 00520 Helsinki – 010 322 1530 | Tietosuojaseloste