DH yrittäjätarinoita, osa I – Risto Päivänsalo

Yritykset ja yritystoiminta ovat keskeinen osa koko yhteiskuntaa. Niiden avulla talouden rattaat pyörivät, tavaroita ja palveluita tuotetaan ja ihmiset työllistyvät. Myös julkisen sektorin toiminta rahoitetaan yksityiseltä sektorilta perityillä verotuloilla.

Yhtäkään yritystä ei kuitenkaan olisi olemassa ilman niiden takana olevia yrittäjiä, jotka ottavat riskiä, rakentavat uutta ja luovat työpaikkoja. Yrittäjyys on monelle elämäntapa, joka on ilmennyt yrittäjätaipumuksena jo lapsuudessa. Toiset taas ovat valinneet yrittäjyyden pitkän työuran jälkeen halutessaan kokeilla omien siipien kantavuutta.

Yrittäjille yhteistä on selkeä visio, periksiantamaton ote työhön ja myönteinen suhtautuminen tulevaisuuteen. Yrittäjyys on vahvasti mukana myös Dividend Housen DNA:ssa. Dividend Housen asiakkaissa, omistajissa ja työntekijöissä on useita yrittäjiä ja yrittäjähenkisiä ihmisiä. Tästä ylpeänä haluamme tuoda esiin muutamia näistä yrittäjätarinoista.

Dividend House Oy

Risto Päivänsalolla on ollut yrittäjän sielu aina. Hän teki jo lukioikäisenä tarjouksen Porvoon kaupungin jäätelökioskin vuokraamisesta ajatuksenaan työllistää itsensä ja joku muu kesäksi jäätelöbisnekseen. Kontaktit ja osaaminen puuttuivat, mutta itseluottamus ja halua tehdä töitä menestyksen eteen kompensoivat nuo puutteet. Tarjous ei mennyt läpi ja Risto meni sinä kesänä rakennukselle apumieheksi.

Diplomi-insinööriksi opiskellut Risto ehti ennen yrittäjäksi ryhtymistä vaihtaa uraa pariinkin kertaan. Hän teki diplomityön Rautaruukin putkitehtaalla Saksassa tuotannon ohjauksen kehittämisestä ja jatkoi Nokia Networksin palveluksessa tuotannon kehitys- ja tehdasympäristössä valmistumisen jälkeen. Sijoittaminen kiinnosti kuitenkin koko ajan enemmän ja Risto hakeutuikin töihin rahoitusalalle, analyytikoksi Evli Pankkiin. Evlissä hän pääsi melko pian salkunhoitajaksi – työhön josta hän oli jo pitkään haaveillut.

Risto nautti työstänsä ja pärjäsikin siinä hyvin, mutta muutaman vuoden jälkeen hän huomasi kaipaavansa lähemmäs yhtiöiden liiketoimintaa ja johtamista. Tämän seurauksena hän vaihtoi Evlistä pieneen, Helmet Buisness Mentors -nimiseen pääomasijoitusfirmaan, jossa tuo tavoite toteutuikin. Kokonaisuutena tehtävä ei kuitenkaan täysin vastannut odotuksia ja samalla Risto huomasi kaipaavansa takaisin listattujen yhtiöiden markkinaan.

Oman yrityksen perustaminen oli noussut esiin useasti erilaisissa yhteyksissä, mutta Ristolta puuttui vain se timanttinen liikeidea. Yrittämisessä häntä kiehtoi aluksi eniten mahdollisuus taloudelliseen menestykseen. Vähitellen rinnalle on tullut entistä vahvemmin vapaus ja itsenäisyys luoda jotakin omaa. Risto aina pitänyt markkinatalouden logiikasta, jossa voittoa tavoitellaan pyrkimällä rakentamaan tuotteita tai palveluita, joista asiakkaat ovat valmiit maksamaan enemmän kuin niiden tuottaminen maksaa. Yrittäjäksi ryhtyminen on jollakin tasolla ollut myös halua osallistua tähän markkinatalouden peliin omilla korteilla ja omalla riskillä ”ilman apupyöriä”.

Oma rahastoyhtiö oli pyörinyt jo aikaisemmin Riston ajatuksissa, mutta ajatus ei ollut edennyt sen pidemmälle. Keväällä 2009 hän tajusi kuitenkin yhtäkkiä, että osinkosijoittamiseen keskittynyt rahastoyhtiö puuttuu markkinoilta, ja että hänellä on siihen ammatillinen osaaminen ja uskottavuus. Olihan Risto Evlissä ollut salkunhoitajana lanseeraamassa markkinoiden ensimmäistä osinkorahastoa.

Helmetissä Risto oli päässyt näkemään pienempien yhtiöiden liiketoimintaa ja päätöksentekoa ja samalla hänelle ehti kertyä kokemusta rahoitustransaktioista. Tuntui että aika on kypsä yrityksen perustamiselle. Risto teki liikeideasta lyhyen Powerpoint-esityksen, ja kun hän sattui olemaan vanhempiensa mökillä, he saivat toimia ensimmäisenä yleisönä. Hänen yllätyksekseen yleensä niin kriittinen yleisö pitikin liikeideaa hyvänä.

Seuraavaksi Risto otti yhteyttä entisiin rahoitusalan työkavereihin, kahteen yrittäjähenkiseen myyntimieheen. He tapasivat Herttoniemen Treffipubissa ja kävivät ajatuksen läpi. Molemmat pitivät ideaa todella hyvänä. Tuon tapaamisen jälkeen ideaa lähdettiin työstämään yritykseksi. Kesän aikana etsittiin hallintojohtaja ja ensimmäiseksi rahoittajaksi lupautui Lasitusliike Kivijärven omistaja, Kalle Saarikko, ja Dividend House Oy perustetiin syksyllä 2009. Liiketoiminta alkoi kuitenkin vasta elokuussa 2010 kun Fivalta saatiin toimilupa.

Yrittäjyys on opettanut Ristolle monia taitoja: sitkeyttä, nöyryyttä, pitkäjänteisyyttä sekä myös vastuun kantamista ja vähitellen myös sen jakamista. Toistuvasti hän on huomannut myös sen, että ongelmat on syytä tunnistaa ja tunnustaa rehellisesti ja ajoissa ja niihin ei kannata yrittää löytää ratkaisuja yksin. Yksi tärkeitä oppeja on myös se, että positiivinen asenne ja aktiivisuus vievät todella pitkälle – ja niiden puute tekee pienistäkin haasteista suuria.

Suurimpina onnistumisina Ristolle on jäänyt mieleen ne keskustelut, joissa yhtiökumppaneiksi on saatu erittäin kokeneita sijoittajia. Nuo ovat olleet myös yhtiön kehityksen kannalta ratkaisevan tärkeitä onnistumisia, sillä rahoituksen ohella sijoittajat ovat tuoneet osaamista ohjanneet nuorta tiimiä oikeaan suuntaan. Raskaimpia hetkiä yrittäjänä ovat olleet tilanteet, joissa työntekijöiden kanssa on jouduttu miettimään tehtävien jatkoa ja tekemään vaikeita päätöksiä.

Nyt jälkeenpäin pohtiessa Risto tekisi varmasti monen asian eri tavalla kuin silloin lähes 10 vuotta sitten, kun Dividend Housen tarina alkoi. Toisaalta riittävän moni perusasia oli silloinkin kohdallaan. Riston mukaan yrittäjäksi ryhtyvän tärkeimmät kriteerit ovat: Työtä pelkäämätön asenne, intohimoinen ote yrityksen rakentamiseen ja elinkelpoinen liikeidea. Aktiivisella otteella ja sitkeydellä asiat kyllä hoituvat, kun edellä mainitut asiat ovat kohdallaan. Lisäksi mukana tekemässä ja tukemassa on hyvä olla henkilöitä, joilla on yhtenevät intressit.

Täydellisiä olosuhteita ja riskitöntä starttia odottava ei tule koskaan aloittaneeksi.

Muut yrittäjätarinamme

Osa II – Petri Roininen

Osa III – Ronnie Neva-aho

Osa IV – Henri Elo

Osa V – Jussi ja Ville Forsman

Osa VI – Kalle Saarikko

Osa VII – Sarianne Reinikkala

Investors House Rahastot Oy (2295445-4) – Veturitie 11 T 152, 00520 Helsinki – 010 322 1530 | Tietosuojaseloste