DH yrittäjätarinoita, osa IV – Henri Elo

Henri Elo

KivaaTekemistä.fi -sivusto, freelance-toimittaja

Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Henri Elo on ollut omien sanojensa mukaan yrittäjähenkinen aina. Hän opiskeli kauppatieteiden maisteriksi Vaasassa ja työskenteli ennen yrittäjäksi ryhtymistä yritysanalyytikkona Kauppalehdessä vuosina 2002 – 2014. Henrin työhön kuuluivat pk-yritysten analyysit ja arvonmääritykset sekä pörssiyhtiöiden osavuosiseuranta ja toimituksen tuki.

Henrillä ei kuitenkaan ollut intohimoa edetä isommassa organisaatiossa, ja toisaalta 12 vuodessa edellinen asiantuntijatyö tuli aika lailla nähdyksi. Sen sijaan hän halusi kokeilla omien siipien kantavuutta. Henrillä ja hänen yhtiökumppanillaan oli idea vapaa-ajan sivustosta, josta voisi etsiä kootusti vapaa-ajan tekemistä.

He päättivät ryhtyä tuumasta toimeen ja Henrin yrittäjäkumppani siirtyi ensiksi palkkatöistä kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Lisäksi yhteistyökumppaniksi tuli tamperelainen digi- ja mainostoimisto Mediaporras, koska aloittavilla yrittäjillä ei ollut omaa it-osaamista.

KivaaTekemistä.fi -sivusto avattiin kesällä 2013 ja Henri itse siirtyi palkkatöistä kokopäiväyrittäjäksi syksyllä 2014. Yritys lähti liikkeelle hakupalvelusta, mutta kaupalliseksi päätuotteeksi on muodostunut sisältömarkkinoinnillinen artikkelikampanja. KivaaTekemistä.fi vierailee kohteessa, kirjoittaa siitä artikkelin sekä markkinoi sisältöä sosiaalisessa mediassa. Asiakkaat myös nostetaan Tähtikohteiksi 12 kuukauden ajaksi, jolloin ne näkyvät ja löytyvät palvelussa muita kohteita paremmin.

Henrin yritys on edennyt maltillisella riskillä asiakas asiakkaalta. Asiakkaina on ollut myös useita eturivin matkailutoimijoita, kuten Fiskarsin Ruukki, Mustion Linna, Suomenlinna, Ylläs, Tahko, Koli ja uusimpana Levin Tonttula – Elves Village. Englanninkielinen LikeFinland.com -sivusto lanseerattiin syksyllä 2016.

Sivuston lisäksi Henri tekee edelleen freelance-sijoitusartikkeleita Kauppalehden medioihin, eli hänen nykyinen työnsä on yhdistelmä vanhaa osaamista ja uutta erilaista yrittäjyyttä matkailumedian ja -markkinoinnin parissa. Henri on myös kirjoittanut kaksi sijoituskirjaa, joista viimeisin on Tuoton arvoitus ratkeaa. Seuraava kirja, Osakesijoittajan maailmanvalloitus, on työn alla yhdessä sijoittaja, yrittäjä Jari Saarhelon kanssa.

Yritys on kasvanut kaikilla mittareilla perustamisestaan lähtien. Esimerkiksi viime vuonna KivaaTekemistä.fi -mediamyynti ja -kävijämäärät kasvoivat selvästi, mutta yrityksen liikevaihto säilyi ennallaan, koska vastaavasti kirjamyynti väheni. Tällä hetkellä yritys työllistää Henrin lisäksi yhden ulkopuolisen työntekijän. Yritys tulee omillaan toimeen ja on taloudellisesti terve.

Jälkiviisaana Henri toteaa, että olisi voinut keskittyä vielä systemaattisempaan myyntiin ja parempaan sisällöntuotannon resursointiin kuin irrallisiin projekteihin tai uusiin avauksiin. Jos itse päätuote on hyvä, kannattaa keskittyä siihen ja kehittää skaalautuvuutta arkipäivän asiakas- ja kampanjatyössä. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan voi rekrytoida esimerkiksi harjoittelijoita, joista voi tulla kultaakin arvokkaampia ammattilaisia jakamaan vastuuta. Virheistä pitää myös oppia.

Kokonaisuutena asiat ovat menneet hyvin. Kannustus on tärkeätä varsinkin pienessä yrityksessä ja myös se, ettei yksin- tai kaksinyrittäjä sulkeudu kuoreensa. Voimaa voi hakea erilaisista yrittäjä- tai muista verkostoista. Kannattaa priorisoida sellaisia asiakkaita ja asiakastyötä, josta saa positiivista energiaa ja sosiaalisen vuorovaikutuksen, kunhan toiminta on kannattavaa.

Yritystoimintaa käynnistävälle Henri antaa neuvon, että ydintiimi tai osakaskunta kannattaa pitää alkuvaiheessa suppeahkona, ellei oma organisointikyky ole huippua. Yrittäjä voi aina tehdä yhteistyötä toisen yrittäjän kanssa ilman, että sekoittaa bisneksiä tai omistusta liikaa keskenään. Pitää myös olla luonteva perääntymisreitti, jos yhteistyö ei tuotakaan hedelmää.

Tutustu myös muihin yrittäjätarinoihin täältä

Investors House Rahastot Oy (2295445-4) – Veturitie 11 T 152, 00520 Helsinki – 010 322 1530 | Tietosuojaseloste