DH yrittäjätarinoita, osa V – Jussi ja Ville Forsman

ravintola-faro-lauttasaari

Purjehtijoista sarjayrittäjiksi

Kilpapurjehdusta lapsesta saakka harrastaneet Jussi ja Ville Forsman ovat neljännen sukupolven yrittäjiä; he lähtivät pyörittämään yritystoimintaa käytännössä suoraan koulun penkiltä. Jo heidän isoisänsä äiti, Emma Forsman, myi aikoinaan Vety ja Atomi -lihapiirakoita Lappeenrannan torilla. Isoisä puolestaan perusti Viipurissa sähköurakointiliikkeen, jonka toimintaa hän jatkoi Helsingissä heti sodan jälkeen. Jussin ja Villen isä siirtyi yrityksen vetäjäksi 80-luvun alussa. Hän toimi myös grynderinä kiinteistömarkkinoilla. Yrittäjyys on veljeksillä siis jo geeneissä.

Suomen laman ollessa syvimmillään vuonna 1993, veljekset perustivat opiskeluiden ohessa Forsmanien liiketoiminnan emoyhtiönä nykyäänkin toimivan Staagi Oy:n. Jussin ollessa vielä alaikäinen perustettavan yhtiön osakkeet laitettiin aluksi hänen osaltaan äidin nimiin.

Alussa Staagin toimintaan kuului kiinteistösijoittamista ja kiinteistöjen kehittämistä. Sähkö- ja turvallisuus- urakointia puolestaan harjoitti Fisec Oy. Fisec myytiin vuonna 1997 toimivalle johdolle. Samoihin aikoihin Forsmanit hankkivat omistukseensa Herttoniemestä teollisuuskiinteistön, jota jalostettiin ja vuokrattiin menestyksekkäästi eteenpäin.

Forsmanien aktiivinen purjehdusura jatkui 1990-luvulla yritystoiminnan ohessa. Vuonna 1996 veljekset olivat aktiivisesti mukana tuomassa uuden 49er-purjehdusluokan Suomeen. Luokan ympärille rakennettiin monipuolista liiketoimintaa ja sarjan osakilpailut mm. televisioitiin MTV:llä. Audi oli näkyvästi mukana luokan sponsorina ja Forsmanit pääsivät keskustelemaan yhteistyökumppanuuksista suuria pörssiyhtiöitä myöten. Tässä 49er-luokassa Jyrki Järvi ja Thomas Johanson, voittivat olympiakultaa Sydneyn kesäolympialaisissa vuonna 2000.  Jussi ja Ville Forsman purjehtivat myös itse ”neljäysillä” puoliammattimaisesti vuoteen 2001 asti Benefon yhteistyön turvin.

Purjehdusuran jälkeen Forsmaneille tarjoutui mahdollisuus lähteä ravintolabisnekseen ostamalla Lauttasaaressa toimivan Ravintola Blue Peterin liiketoiminta. Myöhemmin ravintoloita on tullut ja mennyt; tällä hetkellä ravintolatoiminnan toisen kivijalan muodostaa Ruoholahden kanavan rannalla toimiva Ravintola Faro. Molemmat ravintolat ovat kokeneet suuren muodonmuutoksen vuosien varrella ja molempien ilmeen takana onkin nimekäs toimisto dSign Vertti Kivi & Co.

Ravintolatoiminnan ohessa Jussi ja Ville ovat olleet mukana omistamassa ja kehittämässä monenlaista liiketoimintaa julkisivusaneerauksesta autokauppaan. Vuonna 2004 Forsmanit olivat mukana perustamassa Viinipullo Oü:ta, joka harjoitti viinien laillista verkkokauppaa Virosta käsin. Toimiala kuitenkin joutui viranomaisten hampaisiin kilpailijoiden kirjavien toimintamallien myötä. Tällöin veljekset päätyivät myymään osuutensa tästä liiketoiminnasta muille osakkaille.

Dividend Houseen Staagi Oy tuli osakkaaksi vuonna 2011. Forsmanit ovatkin antaneet arvokkaan panoksensa yhtiön kehittämiseen osana yhtiön kasvutarinaa.

Tuoreimpana aluevaltauksena Forsmaneilla on vuokraveneiden välityspalvelu Skipperi.fi, jonka avulla veneilijät voivat vuokrata toisilleen omistamiaan veneitä. Jakamistalous on tullut usealle toimialalle – tunnetuimpana esimerkkinä asuntojen lyhytaikaisen vuokrauksen mahdollistava AirBnB. Malli sopii hyvin myös veneille, sillä muuten ne seisoisivat suuren osan kaudesta käyttämättöminä kotisatamissaan.

Veljesten tärkeimmät saavutukset yrittäjinä liittyvät uuden luomiseen ja olemassa olevien toimintamallien muuttamiseen. Tämä edellyttää selkeätä visiota siitä mihin ollaan menossa. Vaikka matka vaatisi paljon työtä, mikään ei voita sitä fiilistä, kun on hyvän porukan kanssa saatu toivottu lopputulos valmiiksi.

Yrittäjänä oppii väistämättä kohtaamaan ja käsittelemään myös epävarmuutta ja riskiä. Samalla ihmistuntemus on kasvanut ja tärkeä havainto on, että ihmisillä on usein kyky muuttua tilanteen mukaan. Luotettavista ihmisistä kannattaa pitää kiinni, mutta ensivaikutelma ei aina ole oikea. Veljeksillä on yhdessä toimiessaan se lyömätön etu maailman pyörteissä, että heillä on keskenään täydellinen luottamus, joka on kehittynyt vuosien varrella yhdessä tekemällä.

Vastoinkäymiset ovat liittyneet vääriin rekrytointeihin ja yksi tärkeistä matkan varrella tarttuneista opeista onkin oikeiden ihmisten etsiminen ja löytäminen – oli kyseessä sitten työntekijät, yhtiökumppanit tai yhteistyökumppanit.

Forsmanien neuvo aloittavalle yrittäjälle kuuluu: Ota ensimmäinen askel ja toteuta unelmasi ja haaveesi. Realiteetit pitää kuitenkin tiedostaa ja muistaa – yrittäjän tie ei ole helppo koko matkaa.

Tutustu myös muihin yrittäjätarinoihin täältä

Investors House Rahastot Oy (2295445-4) – Veturitie 11 T 152, 00520 Helsinki – 010 322 1530 | Tietosuojaseloste