DH yrittäjätarinoita, osa III – Ronnie Neva-aho

dividendhouse

Sarjayrittäjä, sijoittaja

Ronnie Neva-aho on synnynnäinen yrittäjä. Hän kiinnostui taloudesta ja yrittäjyydestä jo kouluaikoina ja on ollut myös aktiivinen osakesijoittaja hyvin nuoresta iästä lähtien. Ronnie ryhtyikin yrittäjäksi 16-vuotiaana lukiossa ollessaan perustamalla autopesulan Tuusulaan. 17-vuotiaana vuorossa oli Pizza Express, joka vuonna 1984 aloitti ensimmäisenä Suomessa pizzojen kotiinkuljetuksen.

1980-luvun lopulla Ronnie luki lehdestä, että Neuvostoliitto halusi kannustaa länsimaisia yrityksiä käynnistämään liiketoimintaa tarjoamalla mahdollisuuden perustaa yhteisyrityksiä. Siltä istumalta hän päätti lähteä rajan yli itään ja harjoitti Leningradissa (ja myöhemmin Pietarissa) monenlaista liiketoimintaa mm. ravintola-alalla sekä vähittäiskaupan ja myöhemmin myös tukkukaupan parissa. Ronnien yrityksellä oli hetken aikaa jopa yksinoikeus myydä pizzoja koko Neuvostoliiton alueella.

Sosialistisesta järjestelmästä johtuen Neuvostoliitossa ei juuri ollut yksityisiä yrityksiä eikä tarjontaa länsimaisista tuotteista. Kysyntä oli siis valtavaa, mutta yksi haasteista oli valuutta. Alkuvaiheessa rupla ei ollut vaihdettavissa muihin valuuttoihin eivätkä maan omat kansalaiset saaneet pitää hallussaan muita valuuttoja. Turistit ja ulkomaisten yritysten työntekijät pystyivät kuitenkin käyttämään esimerkiksi dollareita ja saksan markkoja, ja kauppa kävi.

Neuvostoliiton hajottua, Venäjän federaation syntyessä maa oli sekasortoisessa tilassa ja markkinatalous haki muotoaan. Myös miliisin rahoituspohja oli olematon, mistä syystä turvallisuudesta huolehtiminen oli yhä keskeisemmässä roolissa. Tuohon aikaan Venäjälle syntyi yksityisiä turvallisuuspalveluja tarjoavia toimijoita, joita tarvittiin turvaamaan kaupankäyntiä.

Vaiherikkaiden vuosien jälkeen Ronnie palasi takaisin kotimaahansa vuonna 1995 ja alkoi harjoittamaan kansainvälistä tukkukauppaa sekä aloitti samalla asunto- ja kiinteistösijoittamisen Helsingissä. 1990-luvun lopulla hän tarjosi myös kalustettujen asuntojen vuokrauspalvelua sekä aloitti kiinteistöbisneksen ja gryndauksen myös Tallinnassa.

Vuonna 1998 Ronnie perusti teollista puhdistusta tarjoavan Tehoc Oy:n, jonka toiminta alkoi yhden auton yrityksenä. Vuosituhannen vaihteen jälkeen yritystä kasvatettiin määrätietoisesti noin 150 työntekijään asti. Erilaisia yritysjärjestelyjä tuli vastaan matkan varrellakin, mutta suurin kasvuharppaus yritykselle koitti vuonna 2010, jolloin pääomasijoittaja Intera Partners otti yhteyttä. Pääomasijoittajan kanssa yritys pystyi kasvamaan entistä nopeammin, vaikka visio olikin jo olemassa.

Tehoc Oy ja Toivonen Yhtiöt, joka oli yksi Suomen johtavista purkuyrityksistä, yhdistettiin vuonna 2010 ja uuden yhtiön nimeksi tuli Delete. Tämän jälkeen yhtiö teki useita yrityskauppoja ja laajentui myös Ruotsiin. Syksyllä 2013 tanskalainen pääomasijoittaja Axcel osti enemmistön Deletestä ja on rakentanut yhtiöstä Pohjoismaiden johtavan toimijan. Vuosien varrella Deleteen on liittynyt yli 35 yritystä, jotka toimivat teollisuuden puhdistus- ja purkualoilla. Tänä päivänä yritys työllistää noin 1000 ammattilaista yli 30 toimipaikassa.

Ronnie Neva-aho on oppinut yrittäjätaipaleellaan, että yhdessä innostuneiden ihmisten kanssa voi saavuttaa mitä tahansa. Yrittäjyys on muovautunut vuosien varrella pääomasijoittamiseksi ja nykyisin hän onkin mukana useassa yrityksessä omistajan ja neuvonantajan roolissa. Listalta löytyy Deleten lisäksi esimerkiksi AccessPoint, Kreate ja Rototec.

Osakesijoittajana Ronnie on aina arvostanut vakaasti kasvavia osingonmaksajia ja siitä syystä hän koki Dividend Housen sijoitusfilosofian heti omakseen. Hän on sijoittanut varojaan kaikkiin Dividend Housen hallinnoimiin rahastoihin ja hän tuli myöhemmin myös yhtiön osakkaaksi.

Ronnielle tavoitteisiin pyrkiminen tuo itsessään mielekkyyttä elämään ja yhteinen matka on tärkeämpi kuin päämäärä. Vastoinkäymisiäkin mahtuu matkan varrelle eikä niitä voi välttää, mutta niistä voi aina oppia. Yrittäjän on kuitenkin katsottava maailmaa hiukan enemmän mahdollisuuksien kuin uhkien kautta.

Ronnie kannustaakin kaikkia yrittämisestä haaveilevia: Life is short – Start now!

Tutustu myös muihin yrittäjätarinoihin täältä

Investors House Rahastot Oy (2295445-4) – Veturitie 11 T 152, 00520 Helsinki – 010 322 1530 | Tietosuojaseloste