DH yrittäjätarinoita, osa II – Petri Roininen

Petri Roininen Dividend House

Investors House Oyj

Helsingistä lähtöisin oleva Petri Roininen teki pitkän uran mm. pankinjohtajana ja yritysjohtajana ennen varsinaiseksi yrittäjäksi ryhtymistä vuonna 2008. Kipinä yrittäjyyteen oli syntynyt kuitenkin jo 1980-luvulla DI-opintojen yhteydessä. Professori Martti M Kaila veti yritysstrategia- ja Enterprise Forum -kursseja ja toi tuulahduksen kansainvälisestä toiminnasta ja yrittäjyydestä aikaan, jolloin yrittäjyys ei ollut suosiossa opiskelijoiden keskuudessa samalla tavoin kuin nyt. Tuohon aikaan haaveiltiin urasta teollisuuden tai pankkien palveluksessa.

Ensimmäisen yrityksen Petri perusti 1990-luvun alussa, mutta se toimi päätyön ohessa ja työantajan luvalla lähinnä sivutoimisesti. Haave päätoimisesta yrittäjyydestä oli kuitenkin itänyt jo pitkään ja erilaisia ideoita ja aihioita oli vuosien varrella useita. Vihdoin syksyllä 2008 kuukausi Lehman Brothersin kaatumisen jälkeen avautui mahdollisuus eränlaiseen management buy out -kauppaan mistä kaikki lähti. Edessä oli kuitenkin vielä monen monta haastetta – kuka olisi 2008 arvannut kuinka monta taantuman vuotta oli edessä?

Toiminta alkoi palveluliiketoiminnalla ja konsultoinnilla, mutta laajeni nopeasti kiinteistöpääomarahastoihin ja lopulta sijoitusyhtiöksi. Petri huomasi pian, että yrittäjän on pakko omaksua itse kohtuullisella yksityiskohtaisuustasolla kaikki yritystoiminnan funktiot arvonlisäverotuksesta sopimusjuridiikkaan ja tuotannosta some-markkinointiin. Toinen oppi on se, että yrittäjänä täytyy keskittyä vain niihin toimintoihin, jotka aidosti tuovat lisäarvoa yritykseen. Yrittäjä ei voi puuhastella.

Petrin yrittäjäuran suurin ja näkyvin hanke oli se, kun Maakunnan Asunnot Oy teki syksyllä 2014 vapaaehtoisen julkisen ostotarjouksen kaikista pörssilistatun SSK Suomen Säästäjien Kiinteistöt Oyj:n osakkeista. Ostotarjouksen seurauksena Petristä tuli SSK Suomen Säästäjien Kiinteistöt Oyj:n toimitusjohtaja ja merkittävä omistaja. Ostettuaan Investors Housen palveluliiketoiminnan SSK vaihtoi nimensä Investor House Oyj:ksi.

Investors House on ollut aktiivinen yrityskauppamarkkinoilla myös tämän jälkeen. Vuonna 2016 konserniin tuli OVV Asuntopalvelut Oy. Vuonna 2017 Investors House osti julkisen ostotarjouksen kautta neljäsosan Orava Asuntorahastosta ja vuonna 2018 Investors Housesta tuli rahastoyhtiö Dividend Housen pääomistaja.

Petri on iloinen siitä, että on saanut tehdä töitä hienojen yhtiökumppaneiden kanssa, kokenut onnistumisia ja selvinnyt yhdessä haasteista. Vastoinkäymisiä tyypillisimmillään tuovat liian kevyin perustein tehdyt taloudellisesti merkittävät päätökset. Niiden korjaaminen on usein hidasta ja työlästä sekä vie paljon aikaa ja energiaa, joka olisi tarpeen muualla liiketoiminnan kehittämisessä.

Hän haluaa myös muistuttaa, että yrittäminen ei sovi kaikille. Pitää olla varma siitä, että haluaa yrittäjyyttä ja myös siitä, että osaa varoa tai toipua eteen tulevista vaikeuksista. Yksinyrittämisen sijaan kannattaa harkita yritystoimintaan mukaan myös yhtiökumppania, jonka kanssa osaamisalueet täydentävät toisiaan ja kemiat toimivat. Kannattaa myös miettiä mikä itseä aidosti motivoi ja mikä on mielekäs ambitiotaso.

Petri on muun ohella myös Suomen Kasvuyrittäjyysverkoston puheenjohtaja. Hän kokee lähes isänmaallisen tärkeänä jakaa kokemuksiaan ja apuaan kasvuhaluisille yrittäjille.

Petri Roininen on Dividend House Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Tutustu myös muihin yrittäjätarinoihin täältä

Investors House Rahastot Oy (2295445-4) – Veturitie 11 T 152, 00520 Helsinki – 010 322 1530 | Tietosuojaseloste