DH yrittäjätarinoita, osa VI – Kalle Saarikko

Lasitusliike Kivijärvi Oy

Helsinkiläisen Kalle Saarikon lapsuudenkodissa yrittäjyys oli vahvasti läsnä ja esimerkin voimalla hänelle itsellekin muodostui yrittäjähenkinen elämänasenne jo nuorena. Kallen isovanhemmat olivat yrittäjiä ja isäpuoli toimii yrittäjänä rakennusalalla. Lisäksi äidillä on oma vaateliike. Oman yrityksen perustaminen tai hankkiminen oli siis tähtäimessä alusta alkaen.

Saarikko teki kesätöitä Lasitusliike Kivijärvellä useana kesänä vuodesta 1986 lähtien. Lopulta hän teki iltalukion ohessa lasitustöitä osa-aikaisesti ympäri vuoden. Armeija-aikana hankittu ensimmäinen omistusasunto ja sen lainanlyhennykset pitivät kiireisinä sen jälkeenkin. 1990-luvun laman aikana Kalle Saarikko ajoi taksia ja teki keikkahommia isovanhempiensa sekä isäpuolensa yrityksissä. Tämän ohella hän valmistui tradenomiksi vuonna 2000.

Valmistumisen jälkeen Kalle Saarikko suunnitteli jo alan vaihtoa, kun tuolloinen Kivijärvi Oy:n omistaja Markku Kivijärvi ilmoitti, ettei hänellä ole jatkajaa yritykselle hänen itsensä suunnitellessa eläkkeelle jäämistä. Pääomia ei tuolloin ollut, mutta intoa sitäkin enemmän, joten pankin lainan sekä Finnveran takauksen avulla yrityskauppa saatiin aikaiseksi vuonna 2001. Markku Kivijärvi tarjosi samalla joustavat maksuehdot toiselle puolikkaalle.

Tuosta hetkestä alkoi tiivistahtinen kahdeksan vuoden jakso, jolloin töitä tehtiin paljon. Nuorena miehenä töitä jaksoi painaakin, mutta perheenlisäys toi tarpeen höllentää työtahtia ja etsiä myös muita vastuunkantajia. Vuoden 2009 alusta Lasitusliike Kivijärveen tuli uusia osakkaita mukaan ja samalla vapautui aikaa kasvavalle perheelle sekä pääomia sijoitustoimintaan.

Kalle Saarikko olikin mukana alusta alkaen, kun Dividend House perustettiin loppuvuodesta 2009. Hän tunsi yhden perustajajäsenistä ja tunsi myös Risto Päivänsalon jo Evlin ajoilta. Päätös lähteä mukaan uuteen yritykseen uudella idealla oli lopulta helppo; kättä paiskattiin jo ensimmäisessä tapaamisessa.

Lasitusliike Kivijärven ja Dividend Housen lisäksi Saarikko on viime vuosina harjoittanut pienimuotoista asuntojen vuokraamista pääkaupunkiseudulla ja majoituspalveluiden tarjoamista Ylläksellä.

Yrittäjän pitää osata monta asiaa: Saarikon yrittäjätaipaleen alussa tärkeimmät menestystekijät olivat kova työtahti ja kaupallinen osaaminen. Sen jälkeen kuvaan tuli mukaan investoinnit teknologiaan ja tehokkuuden parantamiseen. Kaiken ohella ehkä tärkein taito on kuitenkin ihmisjohtaminen – kun ympärillä oleva porukka kasvaa, täytyy pystyä tulemaan kaikkien kanssa toimeen, ja saada ihmiset toimimaan yhtenäisesti ja samalla tuloksellisesti.

Kalle Saarikon yrittäjäuran suurimmat onnistumiset liittyvät henkilöstöjohtamiseen. Hänellä yrittäjänä oli ”all in” -tilanne, jolloin onnistumiset henkilöstön kanssa antoivat uskoa siihen, että yritys pystyy mihin vain. Riskejäkin uskalsi ottaa, kun työntekijöiden kanssa päästiin läpi vaikeistakin hetkistä.

Myös yritystoiminnassa koetut vastoinkäymiset liittyvät toisiin ihmisiin ja yhdessä tekemiseen. Jos osakkaat vievät toimintaa eri suuntiin, epäonnistuminen on varmaa. Kalle Saarikko muistuttaa, että vaikka paperilla erilaisuus on rikkaus, niin jos yritystä ei johdeta selkeällä strategialla yhteen suuntaan, ei ole suuntaa ollenkaan. Siinä tilanteessa yritys todennäköisesti ajelehtii lopulta karille.

Aloittelevaa yrittäjää Saarikko neuvoo aloittamaan itsenäisesti, jos vain mahdollista. Silloin omista päätöksistä ja niiden seurauksista oppii parhaiten. Yrityksen kasvaessa kannattaa pysähtyä miettimään miten kasvu hallitaan ja mitä osaamista tarvitaan. Itsestään ei pidä repiä ihan kaikkea irti, vaan jos ideoita ja kasvupotentiaalia löytyy, kannattaa harkita yhtiökumppanin tai useamman mukaan ottamista – sellaisten, joiden kanssa ajatukset kohtaavat.

Puolilla valoilla ei kannata ajaa, sillä se vie energiaa eikä tuo mitään uutta. Joko seisot parkissa nauttien saavutuksistasi tai vedät täysillä lisäpitkät päällä niin kauan kun tietä riittää!

Tutustu myös muihin yrittäjätarinoihin täältä

Investors House Rahastot Oy (2295445-4) – Veturitie 11 T 152, 00520 Helsinki – 010 322 1530 | Tietosuojaseloste