Samaan aikaan, kun aattoiltana tarjottavaksi tarkoitettu pulled pork laitettiin uuniin varhain juhannusaaton aamuyönä, en malttanut olla vilkaisematta brittilehdistön uutisointia brexit-äänestyksen ääntenlaskennasta. Laskenta oli vielä kesken, mutta tilanne oli juuri kallistunut siihen suuntaan, että brexitin toteutumista alettiin pitää todennäköisenä. Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia ja asiantuntijoiden varoituksista huolimatta britit toden totta äänestivät maansa ulos EU:sta!
Osakemarkkinat olivat koko alkuviikon olleet nousussa ennakoiden sitä, että britit viimeistään äänestyshetkellä ymmärtäisivät, mikä on heille paras ratkaisu. Osakemarkkinat siis odottivat briteiltä rationaalista ratkaisua, mutta äänestäjätpä eivät käyttäytyneetkään rationaalisesti vaan äänestivät järjen sijaan tunteella. Brexitin puolesta äänestäneisiin katumus iski heti perjantaina, kun punta heikkeni 8 % ja pörssilaskua kertyi saman verran. Viikonlopun aikana uusintaäänestystä vaativan vetoomuksen oli allekirjoittanut jo pari miljoonaa brittiä.
Turbulenssia taisin edellisessä blogissani viime viikolla luvata, jos brexit toteutuu. Ilmakuopista ja matkapahoinvoinnista onkin nyt pari päivää kärsitty, kun markkinat vielä sulattelevat uutisia. Rahastojemme arvot laskivat brexit-äänestyksen seurauksena reilusti, kuitenkin selvästi markkinoita vähemmän. Brexitin vaikutus reaalitalouteen taitaa sittenkin jäädä aika pieneksi ja varsinainen eroaminen EU:sta kestää vähintään pari vuotta. Suurempi vaikutus brexitillä on markkinoiden tunnelmaan, EU:n uskottavuuteen ja poliittiseen vakauteen, mutta niistä lisää myöhemmin.
Brittiläiset vientiyhtiöt muuten saavat melkoisen kilpailuedun punnan heikentymisestä. European Small Cap -rahaston suurimpien sijoitusten joukkoon kuuluvan brittiläisen elektroniikkavalmistaja Halma Plc:n liikevaihdosta 80 % tulee Iso-Britannian ulkopuolelta ulkomaan valuutassa. Yhtiö on kasvattanut osinkojaan 36 vuotta peräkkäin ja sen tilauskirja on tällä hetkellä merkittävästi viime vuotta pulleampi. Yhtiön valmistamia kaasun tunnistimia kyllä tarvitaan jatkossakin, olipa Iso-Britannia sitten osa EU:ta tai sen ulkopuolella.
Jarno Nurminen
Portfolio Manager