Salkkublogin vuosikatsaus

Kirjoitin vuosi sitten blogin kevään osinkotärppien ja pidemmän jänteen sijoittamisen näkökulmaerosta. Viesti oli se, että sijoittajan kannattaa hakea pitkän aikavälin menestyjiä ja osingon kasvattajia yksittäisen kevään osinkoprosentin painottamisen sijaan. Tulin tuossa nimenneeksi myös viisi esimerkkiyhtiötä jotka tuolloin näyttivät fiksuilta valinnoilta osingonkasvattajiksi ja hyviksi sijoituskohteiksi, sekä yhtiöinä että osakkeina. Nyt kun kirjoittamisesta on vierähtänyt vuosi on sopiva hetki vilkaista miten salkku on kehittynyt.

Lyhyesti sanottuna salkku on pärjännyt hyvin. Kehitys näyttää tältä:

Salkun yhtiöiden kurssikehitys sisältäen osingot ensimmäisen blogin kirjoituspäivästä nykyhetkeen.                                       

Know IT                                          +44,7 %                                          

Talenom                                         +6,9 %

Europris                                          -1,9 %

Hafslund                                         +48,0 %

Evolution Gaming                          +7,0 %

Yhteensä                                        +20,9 %

Pohjoismainen indeksi sisältäen osingot       -0,4 %

Myös viime keväänä tuli katsottua tilannetta ja tuon hetken tilanteeseen vertaamalla voi tehdä mielenkiintoisen havainnon: Hyvä kehitys on jatkunut, mutta salkun osakkeiden kehitys on ollut hyvin vaihtelevaa –kärjessä ja hännillä on eri nimet kuin keväällä. Tuo havainto kuvastaa hyvin osakesijoittamiseen liittyvää riskiä ja muistuttaa hajautuksen merkityksestä. Viiteen hyvään yhtiöön sijoittaminen johtaa jo huomattavasti vakaampaan kehitykseen kuin se, että panostetaan yksittäiseen kohteeseen.

Toinen sijoittajan perushuomio on se, että yhtiö ja yhtiön osake ovat kaksi eri asiaa. Myös salkun yhtiöiden ja osakkeiden kohdalla havainto pitää paikkansa. Vuosi on ollut hyvä sekä yhtiöiden liiketoiminnan ja näkymien kehityksen, että kurssikehityksen kannalta. Käsi kädessä nuo eivät kuitenkaan ole liikkuneet. Vuosi on sijoittamisessa sittenkin niin lyhyt aika, että yhtiön hyvä kehitys ei välttämättä johda osakkeen hyvään kehitykseen. Hyviä kasvulukuja ja tuloskehitystä osoittanut Europris on blogin salkussa tästä hyvä esimerkki. Ja käänteinen esimerkki ehkäpä Hafslund. Vesivoiman tuottajan ja jakelijan osake on kirmannut vuodessa osinkoineen lähes 50%. Liiketoiminta on pyörinyt vakaasti ja sinänsä hyvin, mutta mitään merkittävää käännettä ei olla nähty, vaikka kurssikehityksestä voisi niin päätellä. Nykyhetken valintatilanteessa Hafslund ei enää mahtuisi siihen viisikkoon jolla sijoittaja parhaiten tavoittaa sekä kasvavia osinkoja että arvonnousua 10 vuoden aikajänteellä.

 

Risto Päivänsalo,

Salkunhoitaja

 

PS. blogi on tarkoitettu kuvaamaan salkunhoitajan ajatusmaailmaa esimerkkien kautta. Blogi, tai esimerkkiyhtiöt eivät ole sijoitussuosituksia. Dividend Housen rahastoilla on blogin kirjoitushetkellä omistus kaikissa blogin yhtiöissä.

Investors House Rahastot Oy (2295445-4) – Veturitie 11 T 152, 00520 Helsinki – 010 322 1530 | Tietosuojaseloste